Voor en na – 2018 vs 2020

Nog een paar dagen, dan is het straal-, plamuur- en spuitwerk van de Baltic helemaal afgerond. Een goed moment om even terug te kijken: hoe zag ze er ook alweer uit toen we haar kochten in mei 2018? Een groot verschil met de foto’s van afgelopen week. Er is een hoop gesloopt, gelast en gelakt. Het avontuur begon in Urk en inmiddels heeft het schip in Harlingen al heel wat tochtjes met de bootwagen gemaakt.

zeilschip Baltic refit colin archer

Voor de kuip maakt Olivier van Meer een compleet nieuw ontwerp, met meer bergruimte en banken rondom. Ook de lieren krijgen een andere plek op het achterschip.

zeilschip Baltic refit colin archer

Het voordek onderging misschien wel de grootste metamorfose. De opbergkist en reddingsvlotten maakten plaats voor (eerst) een groot gapend gat en (na een brainwave) voor een nieuwe dekopbouw. De vier compartimenten bieden een zee van ruimte om spullen op te bergen, de gangboorden zijn minder breed en daardoor veiliger geworden en we kunnen straks makkelijker de stagzeilen aanslaan aan de voorste mast. Ook voegden we verschillende rvs-relingen toe om je aan vast te houden en als steun voor de daglichtluiken.

zeilschip Baltic refit colin archer

Op de werf in Urk lieten we in 2018 het eerste laswerk uitvoeren (20×20 cm, mag geen naam hebben), maar inmiddels is het onderwaterschip voor een heel groot deel vernieuwd. Met 3 lagen primer kan het weer tegen een stootje en zullen we voorlopig geen roest meer zien. Nu nog wachten op de allerlaatste aflaklaag…